El logotip i les seves característiques
La majoria de nosaltres sabem que és un logotip, un "logo", es tracta d'un signe gràfic (símbols, formes, colors, lletres...) que identifica una empresa, un producte, una entitat... L'ús d'una marca gràfica per tal de identificar una entitat.
LA TERMINOLOGIA
Sabem exactament que implica parlar de "logotip"? Fem servir correctament aquest terme? Doncs ens sap greu dir que la majoria de gent fem servir el terme de manera incorrecta. Malgrat "l'acord generalitzat" de l'ús i el significat de la paraula, si volem parlar amb propietat, cal que coneixem les variables que existeixen:
Logotip: Si som exactes amb la terminologia, un logotip és la representació gràfica d'una marca que es compon només de lletres o tipografia: paraules, sigles, signatures ... Per exemple, Google.
Imagotip: Parlem d'imagotip quan tenim un text acompanyat d'un element gràfic. Es a dir hi ha una part llegible i l'altre no. Per exemple, Lacoste. La imatge i el text poden funcionar per separat.
Isotip: En un isotip només representa la marca una imatge, no és llegible però és una imatge reconeixible. Per exemple la poma d'Apple.
Isologo: En un isologo trobem una part d'imatge juntament amb una part tipogràfica que podem llegir. Per exemple, BMW. La imatge i el text no poden funcionar per separat.
Malgrat les especificacions concretes de les diferents variables que existeixen per parlar del logo, som conscients de que la generalització del terme és el més habitual. Per això, la majoria de gent engloba totes les variables que us hem detallat sota el mateix terme: "logo o logotip".
PERQUÈ ENS INTERESSA TENIR UN BON LOGO?
Un bon logotip ( entenent-lo com al terme genèric amb totes les variables que hem comentat anteriorment ) ens permet definir la imatge de la nostra marca. Això ajudarà a que ens coneguin i reconeguin. Hi ha nombrosos estudis que conclouen que recordem molt millor allò que veiem que no pas el que escoltem o llegim. Un bon logotip ens ajudarà a tenir una bona estratègia de màrqueting per a la nostra empresa. Molt de compte perquè un mal disseny pot portar-nos molts malts de cap: ens poden acusar de plagi o pot haver-hi errors semàntics controvertits alhora d'interpretar-lo. Aquestes problemàtiques comportaran una mala imatge al nostre negoci i això, en cap cas és una bona notícia.
Una bona manera de fer una comprovació ràpida per no caure en cap d'aquestes problemàtiques és fer una recerca d'imatge en el navegador web. D'aquesta manera podem veure si hi ha res semblant gràficament que pugui ser un problema per nosaltres.
Així doncs us recomanem tenir clares unes normes bàsiques alhora de crear un logotip:
1. Que sigui llegible fins hi tot en mides molts reduïdes.
2. Que es pugui escalar i fer molt gran si convé.
3. Que es pugui reproduir en diferents formats, colors...
4. Que sigui adaptable.
5. Que sigui pregnant: es a dir que sigui reconeixible, fàcil de recordar.
6. Que no sigui mal interpretable.
Per això, per tal de complir totes aquestes premisses de forma correcta i assegurar una correcta aplicació del logotip, una eina molt recomenable és disposar d'un manual corporatiu de normes. En aquest document, tindrem clares les aplicacions correctes i les incorrectes, les diferents aplicacions de color, de mides, de reproducció... D'aquesta manera assegurem al màxim no tenir problemes en un futur i respectar al màxim la idea de imatge corporativa que tenia el dissenyador.
El MANUAL DE NORMES
Com ja hem comentat, una bona disciplina d'aplicació del logotip de la nostra institució és molt important per assegurar una bona imatge corporativa: coherent i professional. L'eina perfecte per assegurar aquesta correcta aplicació és el manual de normes.
Els apartats principals d'un manual de normes corporatiu solen ser:
1. Aplicació del logotip - colors ( cmyk, rgb, blanc i negre, positiu, negatiu )
2. Proporcions entre els seus elements.
3. Reduccions fins a la mida més petita que permeti ser reconeixible.
4. Ampliacions fins a la mida que permeti sense perdre qualitat.
5. Usos correctes.
6. Usos incorrectes.
7. Exemple d'aplicació en diferents suports: cartells, targetes, sobres...
Un bon manual de normes ens resoldrà molts dubtes i problemes de cara al futur.
Com a conclusió final, podem assegurar que si volem aconseguir uns bon resultats amb el nostre logotip i que aquest sigui molt bo, cal que tinguem en compte i coneguem tots els aspectes que hem comentat en aquest escrit, tot això ens ajudarà a que sigui fàcil de recordar i que aconseguim aquella sensació de "genial" entre els que el vegin.